Sielusta ja Hengestä – ajatuksia tapaamisen 22.9.21 jälkeen

Oli hieno keskustelu – kiitos Riitta-Leenalle, Annille ja kaikille osallistujille 😊 Ehkä iltaa kuvaa se, että Eckhart Tollen Läsnäolon voima -kirjasta oli valmisteltu lyhyt, kahdeksan sivuinen Powerpoint-esitys – siinä päästiin sivulle kuusi, kun puolitoistatuntinen oli ohi. Kuuden hengen voimin upposimme yhä syvemmälle kokemuksiin ja näkemyksiin kehosta, sielusta, hengestä, Kristuksesta ja Jumalasta. Osin takkahuoneessa maukkaiden kahvitarjoamisten turvin (kiitos Johanna-suntiolle) ja osin virtuaalisesti Teamsin yli.

Tolle kirjoittaa mm. :

”… Pelkoon näyttää olevan monia syitä … Mutta viime kädessä kaiken taustana on egon kuoleman pelko, pelko hävitä olemattomiin. …”

”Heti kun olet vapautunut mieleen samastumisesta … et hyökkää etkä puolustele. Käsityksesi minuudestasi perustuu silloin johonkin paljon syvempään ja aidompaan omassa sisimmässäsi, ei mieleesi. …”

”Älä juutu sanoihin. Voit korvata sanan ”Kristus” läsnäololla, jos se merkitsee sinulle enemmän. Kristus on sinun Jumala-olemuksesi, Itse, niin kuin sitä toisinaan kutsutaan idässä. Ainoa ero Kristuksen ja läsnäolon välillä on se, että Kristus viittaa sinussa olevaan jumalalliseen, olet siitä sitten tietoinen tai et, kun taas läsnäolo merkitsee sinussa herännyttä jumalallista eli Jumala-olemustasi.”

Keskustelun alkupuolella yritimme löytää yhteisiä näkemyksiä termeille mieli, sielu, henki – ja onnistuimmekin mielestäni hyvin. Keskustelussa tuli esille esimerkiksi ajatuksia: ”Henki on tärkein”, ”Sielu on sama kuin psyyke – psykologia tutkii siis sielua. Henki on Jumalasta” ja ”Sielu on kulttuuria harrastava, inhimillisistä voimavaroista ponnistava olento”.

Keskusteltiin paljon siitä, saako mielen ”jatkuvan puheen” jotenkin hiljenemään, jotta kokee sen takana olevan hengen. Luonnossa oleminen antaa monille meistä mahdollisuuden päästä näihin kokemuksiin. Toisaalta todettiin, että jo mielen ”jatkuvan puheen” tiedostaminen auttaa. Tällöin joku sisällämme kokee tuon mielen, jota tarvitaan arkielämän asioiden ratkaisemiseen ja joka välillä voi harhailla omilla poluillaan. Mutta tuo ”joku”, joka asian tajuaa ja joka mielen liikkeitä voi tarkkailla, onkin ehkä todellinen itsemme. Iätön, ikuinen olento?

Yllä mainittuun tekstiin ”Älä juutu sanoihin. Voit korvata sanan ”Kristus” läsnäololla …” ei päästy, se oli yhdellä pois jääneistä kalvoista ( 😃 ), mutta asia nousi luonnostaan esille. Toisaalta esille tuli ajatus, että ”valaistuminen” tuntuu viittaavan henkilön omin voimin tapahtuvaan toimintaan, jossa Kristukseen ja ylösnousemukseen uskominen jää jalkoihin. Ja toisaalta koettiin, että Jeesus nimenomaan kehottaa etsimään ja löytämään Jumalan valtakunnan itsestämme. Ehkä ”valaistuminen” on vain terminä huono ja kyse on tekstien tulkintatavoista.

Pääsimme me myös kritisoimaan Tollen tekstiä. Ainakaan kukaan läsnäolijoista ei ymmärtänyt, mitä hän tarkoittaa ihmisen korkeammalla värähtelytaajuudella. Tollen uskottavuus keskustelupiirissä tuntui olevan myös koetuksella, kun hän kertoo kuukautiskipujen vähentämisestä kärsimysruumisajatuksen kautta. ( 😉 )

Ja kesken näiden intensiivisten, luottamuksellisien ja avointen keskustelujen kello olikin yhtäkkiä jo 19:23. Päästiin hetkeksi pohtimaan jatkoa, ja iloksemme Anni lupasi tulla keskustelemaan kanssamme omasta uudesta kirjastaan CREDO Tieni mystiikkaan keskiviikkona 14.12.2021 klo 17. Anni kertoi haluavansa nimenomaan palautetta ja keskustelua kirjastaan, joten hän toivoo osallistujien lukevan kirjan jo etukäteen. (Itse sain kirjan kirjastosta ja minulta taisi mennä 3-4 tuntia sen lukemiseen yhden päivän aikana. Vaikka tarkoitus ei ole mainostaa, niin tuskin haittaa todeta, että kirjan saa myös netistä esimerkiksi AdLibrisin kautta parilla kympillä.)

Laitan alle vielä (osin) läpi käymämme kalvot ja toivotan kaikille oikein hyvää syksyä!

t. Pertti

Julkaissut Pertti

Olen syntynyt 1957 ja asun Klaukkalassa. Perheessä on vaimo, kaksi aikuista lasta ja hauveli. Olen valmistunut Jyväskylän yliopistosta pääaineenani fysiikka. Eksyin sitten liike-elämään ja työurani olen tehnyt tietotekniikan ja tietoturvan parissa. Filosofia ja syvällisemmät ajatukset ovat kiinnostaneet 80-luvulta alkaen. Ne johtivat minut myös vapaamuuraripolulle ja sen rinnalla vapaaehtoistyöhön nuorten parissa seurakunnan Saapas-toiminnassa sekä taisteluun ikääntyvien yksinäisyyttä vastaan Helsinkimission tukihenkilönä. Nurmijärven seurakunnassa minulla on ollut ilo palvella vapaaehtoisena erityisesti musiikin osalta 2012 alkaen. Pertti Eskelinen

Kommentoi blogia tässä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: