Tapahtunutta

Uusin tapahtuma on ylimpänä

Toukokuun tapaamisessa Kari Ventä taustoitti ensin kummankin muistelmakirjoittajan kokemuksia, mikä auttoi ymmärtämään esimerkiksi Brunilan tekstiä: ”Vaativiin työvuosiini liittyi paljon kuormitusta ja myös kriisejä ja murheita henkilökohtaisessa elämässä. Minulta on kysytty, mikä sai minut jaksamaan suruista ja hektisestä työtahdista huolimatta. Poikani lisäksi tärkein perusta jaksamiselleni on tullut buddhalaisesta elämänfilosofiasta ja meditaatioharjoituksista.” Saimme myös mielikuvan Oravan urheilukirurgiurasta ja kaikkien potilaiden tasapuolisesta kohtelusta sekä uskosta: ”Tiedän, että monet pohtivat uskoontuloa ja sitä, kuinka se oikein tapahtuu. Minäkään en aikaisemmin tiennyt, että se on näin yksinkertaista. Näillä sanoilla voi rukoilla missä tahansa, vaikka yksin kotona, jos haluaa jättää elämänsä Jeesukselle.” Kari rytmitti alustuksen hienosti – keskustelimme näistä henkilökohtaisista kokemuksista ennen kuin tapaamisen loppuajan vertailimme buddhalaisuuden ja kristinuskon ydinasioita. Oheisesta kuvasta todettiin, että kristinuskon perusetiikan erottaa buddhalaisesta lähinnä kolme ensimmäistä käskyä. Kiitokset vielä Karille erinomaisesta alustuksesta. 😊

Tapaamisen 3.3.2021 aiheena oli ”Rukous auttaa?”. Monella meistä on kokemuksia rukouksen vaikutuksesta. Ja tällöin lähtökohtana on maailmankaikkeudessa vaikuttava isompi voima, Jumala. Mutta voidaanko rukouksen ajatella vaikuttavan toista kautta, materialistisessakin näkemyksessä? Näissä pohdinnoissa meitä auttoi osin professori Anil Seth, jonka 17 minuutin TED-luento ehdottaa ideoita todellisuuden kokemisesta. Videotallenne 25 minuutin alustuksesta löytyy tästä.

Keskustelussa todettiin rukouksen olevan hyvin henkilökohtainen asia ja vaikea avata toiselle. Käytiin kuitenkin läpi myös saatuja rukousvasteita. Alustuksessa käytettiin termiä ”rukouksella vaikuttaminen”, joka voi olla huono, sillä se voidaan ymmärtää maagiseksi rukoukseksi, jossa henkilö pyrkii hallitsemaan rukouksella. Kuitenkin kristillisessä rukouksessa voimme vain lähinnä pyytää Jumalalta tai kiittää häntä.

Joulukuussa pandemiarajoitukset olivat jo tiukasti päällä. Emme kuitenkaan halunneet peruuttaa sessiotamme, varsinkin kun kirjailja Paula Havaste oli ystävällisesti lupautunut alustamaan muinaisen Suomen jouluperinteistä. Joten pidimme tapaamisen Teamsin kautta siten, että kaikki olivat kotonaan. Etätapaaminen meni jopa odotettua paremmin ja pääsimme myös vertaamaan vanhoja suomalaisia tapoja kristillisen joulun perinteiseen Villen jatkoalustuksen kautta. Alustukset olivat todella mielenkiintoisia ja ne löytyvät tästä 34 minuutin tallenteesta. Lauloimme myös muutaman joululaulun ja keskustelimme suomalaisten iskelmien sanomasta.

Lokakuussa 2020 keskustelimme Pirjon johdolla yksinäisyydestä, ja pohdittiin esimerkiksi sitä, kuinka paljon aikuisiän yksinäisyys voi olla omaa eristäytymistä ja miten vaikkapa vapaaehtoistyöllä voidaan helpottaa niiden tilannetta, jotka seuraa kaipaavat ja osoittaa, että heistä aidosti välitetään. Entä miten lauseen ”Minä olen teidän kanssanne maailman loppuun asti” voi kokea? Marraskuussa kuultiin Villen alustuksessa teologian tutkimuksen muuttumisesta. Keskusteltiin siitä, miten viime vuosituhannen puolelle kysymykset esimerkiksi Raamatun tulkinnasta olivat akuutteja. Sitten paneuduttiin ajankohtaiseen teologian kysymykseen tunnustamisesta.

2.9.2020 pandemiarajoitukset olivat hellittäneet hieman ja meillä oli ilo päästä (maskien kanssa) mielenkiintoiselle vierailulle Järvenpään moskeijaan, jossa tataarien muslimiyhteisön imaami Ramil Belyaev avasi meille islamin taustaa. Keskustelumme imaamin kanssa sekä ennen kaikkea mukaan saamamme kirja auttoi ymmärtämään miten Profeetta Muhammadin persoona koetaan islamissa. Olen itse lukenut Jaakko Hämeen-Anttilan erinomaisen Johdatus Koraaniin -kirjan sekä hänen tekemänsä Koraanin käännöksen, mutta imaami oli oikeassa: pelkästään Koraania lukemalla ei islam avaudu (ainakaan minulle 😊).

(Kuva: By Paju~commonswiki – Oma teos, CC BY-SA 3.0)

Keväällä 2020 ehdimme kokoontua kolme kertaa, minkä jälkeen kiristyvien pandemiarajoitusten vuoksi jäimme etukäteen kesätauolle. Keskustelimme esimerkiksi 29.1. uskontojen ja kirkon roolista kosmologi Kari Enqvistin ajatuksen pohjalta – hän toteaa mainiossa kirjassaan Uskomaton matka uskovien maailmaan mm. seuraavaa: ”löytyykö kirkolta rohkeutta muuttua sekulaarin ja yleisinhimillisen hengellisyyden Pantheoniksi, kaikkien jumalien mutta myös jumalattomien temppeliksi?”. Kungfutsen moraaliopin vertailua Paavalin hyveajatuksiin pääsimme tekemään 11.3.

Lokakuun 2019 tapaamisessa paneuduimme Villen alustuksen jälkeen taolaisuuden peruskirjan ”Salaisuuksien tie” (Tao-Te-King) lukuun 1, josta löysimme esimerkiksi kohdan ”Tao, josta voidaan sanoin puhella, ei ole ikuinen Tao”. Sen vertailu 2. Mooseksen kirjan 3. luvun lauseeeseen ”Minä olen se joka olen.” herätti mielenkiintoista keskustelua jumaluuden persoonallisuudesta.

Marraskuussa 2019 keskustelimme oikeudenmukaisuudesta kahden Karimme hyvien alustusten pohjalta. Miten oikeudenmukaisuus, oikeus ja laki suhtautuvat toisiinsa? Ja mitä oikeudenmukaisuus on Suomen perustuslain näkökulmasta.

Tapasimme ensimmäisen kerran Klaukkalan kirkolla 25.9.2019 ja puolentoista tuntia meni mukavasti kuuden osallistujan voimin kahvittelun ja tutustumisen merkeissä. Katsoimme (Netflixin luvalla) Morgan Freemanin ”Monet Jumalat” -ohjelmasarjan ensimmäisestä jaksosta ”Kuoleman tuolla puolen” otoksen siitä, miten hindulaisuus – tai ainakin kyseinen haastateltava hinduopettaja – ymmärtää kuoleman. Keskusteltiin tämän tuomista ajatuksista ja suunniteltiin piirin jatkotoimintaa.

Ajatuksia buddhalaisuudesta ja kristillisyydestä 5.5.21 alustuksen pohjalta

Kari Ventä piti keskustelupiirimme etätapaamisessa 5.5.2021 yhden parhaista alustuksista, joita olen kuullut. Hän vei meidät buddhalaisuuden ja kristinuskon näkemyksiin, eroihin ja yhtymäkohtiin kahden henkilön vasta julkaistujen muistelmien kautta: Anne Brunilan ja Sakari Oravan. Alla on otteita Brunilan kirjasta, otteita Oravan kirjasta ja muistiinpanoja keskustelustamme. Lisäksi tässä on linkki vuonna 2016 tekemääni referaattiin munkki Thich NhatJatka lukemista ”Ajatuksia buddhalaisuudesta ja kristillisyydestä 5.5.21 alustuksen pohjalta”

Ohje Teams-palaveriin osallistumiseen

Tässä on tekemäni ohje Teamsin käytöstä silloin, kun valitaan alussa kysymykseen ”Kuinka haluat liittyä Teams-kokoukseen?” vastauksella ”Jatka tällä selaimella”. Dokumentti on pitkähkö, koska se sisältää myös ohjeen oman ruudun jakamisesta. Yleensähän tätä ei Katse-sessioissa tarvita. Toivottavasti tästä on apua.

Väinö Linna muistelee – kirjareferaatti

Katse-blogin yhtenä tavoitteena on antaa mahdollisuus ajatusten vaihtoon. Vinkki hyvästä kirjasta voi todella olla arvokas näkemyksen avartaja, joten aloitamme Kari Ventän referaatilla Panu Rajalan kirjasta. Kiitos Kari 😊 Päivä on tehnyt kierroksensaVäinö Linna haastateltava, toimittanut Panu RajalaJulkistettu 2020, Kustannusosekeyhtiö Siltala

Get new content delivered directly to your inbox.

%d bloggaajaa tykkää tästä: