Kun 20.9.2022 kuulimme alustuksen ortodoksisuudesta ja keskustelimme siitä, oli meillä tupa viimeistä istuinpaikkaa myöten täynnä – aivan uskomaton tilanne Katsomukset ja elämä -keskustelupiirissä. 😊 Tästä kiitos Isä Mikaelille sekä järjestämisessä mukana olleelle tiimille. Ja ennen kaikkea kiitos osallistujille kiinnostuksesta ja aktiivisesta keskustelusta. Kävimme ensin kauniissa Pyhän Nektarioksen kirkossa, jossa Isä Mikael (Mikael Sundkvist) avasi hieman ortodoksisuuden käytäntöjä ja piti meille hartauden. Sitten siirryimme Klaukkalan kirkolle, jossa kuulimme paljon mielenkiintoista koko kristillisen kirkon historiasta ja jakautumisesta erilaisiin kirkkokuntiin sekä ortodoksisesta näkemyksestä. Tästä alla lisää.
Jatka lukemista ”Ortodoksisuudesta – ajatuksia tapaamisen 20.9.2022 jälkeen”Tapaamistauosta ja sattumuksista

Ehkä edellinen KatsE-tapaamisemme 14.12.2021 oli niin syvällinen ja kattava, että uutta ei ole tarvittu koko kevään aikana. Voi myös olla, että keväällä 2022 maailman järkyttävien tapahtumien valossa mikään ehdotetuista keskusteluteemoistamme ei oikein tuntunut riittävältä, ja niinpä Katsomukset ja elämä on ollut tauolla. Pahoittelut tästä.
Mutta sattumukset ketjuuntuvat ja niiden seurauksena ratkaisuilla on tapana esittää itsensä ja niinpä tapaamme 20.9.2022 klo 18 aiheena ortodoksisuus. 😊 Alla lisää.
Jatka lukemista ”Tapaamistauosta ja sattumuksista”Jumalan olemuksesta – ajatuksia tapaamisen 14.12.21 jälkeen
Kiitos taas kaikille osallistujille ja tietysti erityisesti Vuoden 2021 kristillisen kirjan ”CREDO Tieni mystiikkaan” kirjoittaneelle omalle pastorillemme Anni Pesoselle. Tunnelma kolmen läsnäolijan ja viiden etäosallistujan kesken oli hyvin erikoinen, ehkä välillä jopa harras. Annin kirjan herättämiä ajatuksia käytiin läpi avoimen intensiivisesti ja uusia näkemyksiä tuntui syntyvän. Todella hieno ilta! Alla kirjauksia keskustelusta sekä alustusmateriaalia.
Jatka lukemista ”Jumalan olemuksesta – ajatuksia tapaamisen 14.12.21 jälkeen”Sielusta ja Hengestä – ajatuksia tapaamisen 22.9.21 jälkeen
Oli hieno keskustelu – kiitos Riitta-Leenalle, Annille ja kaikille osallistujille 😊 Ehkä iltaa kuvaa se, että Eckhart Tollen Läsnäolon voima -kirjasta oli valmisteltu lyhyt, kahdeksan sivuinen Powerpoint-esitys – siinä päästiin sivulle kuusi, kun puolitoistatuntinen oli ohi. Kuuden hengen voimin upposimme yhä syvemmälle kokemuksiin ja näkemyksiin kehosta, sielusta, hengestä, Kristuksesta ja Jumalasta. Osin takkahuoneessa maukkaiden kahvitarjoamisten turvin (kiitos Johanna-suntiolle) ja osin virtuaalisesti Teamsin yli.
Jatka lukemista ”Sielusta ja Hengestä – ajatuksia tapaamisen 22.9.21 jälkeen”Kiitos Anni hienosta kirjasta!

Hain eilen puolen päivän aikaan kirjastosta pappimme Anni Pesosen tekemän upouuden kirjan CREDO Tieni mystiikkaan, enkä malttanut laskea kirjaa käsistäni, joten voinkin palauttaa sen tänään kirjastoon, koska varauksia näyttää olevan. 😃
Upea ja rohkea kirja. Anni kertoo avoimesti omaa, myös osin traumaattiselta kuulostavaa taustaansa sekä polkuaan kokemusten ja tutkimuksen kautta Jumalan omakohtaiseen kokemiseen. Anni toteaa esim. ”Lopulta rukoilija alkaa kuitenkin tajuta, että juuri hänen oma minänsä, jopa kaikkein paljainkin oman olemisen kokemus, on hänen ja suoran Jumalan kokemisen välissä.”
Ja ennen kaikkea: Anni on luvannut tulla keskustelemaan kirjastaan tapaamisessa 8.12.2021 klo 18 😊 Tervetuloa kirkolle – ja jos haluat mukaan etätapaamisemme, laita viesti minulle osoitteeseen perttik.eskelinen@gmail.com niin laitan Teams-linkin tulemaan.
Ajatuksia buddhalaisuudesta ja kristillisyydestä 5.5.21 alustuksen pohjalta

Kari Ventä piti keskustelupiirimme etätapaamisessa 5.5.2021 yhden parhaista alustuksista, joita olen kuullut. Hän vei meidät buddhalaisuuden ja kristinuskon näkemyksiin, eroihin ja yhtymäkohtiin kahden henkilön vasta julkaistujen muistelmien kautta: Anne Brunilan ja Sakari Oravan. Alla on otteita Brunilan kirjasta, otteita Oravan kirjasta ja muistiinpanoja keskustelustamme.
Lisäksi tässä on linkki vuonna 2016 tekemääni referaattiin munkki Thich Nhat Hanhin kirjasta Elävä Buddha, Elävä Kristus. Se toivottavasti antaa yhden näkymän buddhalaisuuden ja kristinuskon yhteyksistä.
Olen kirjoituksen loppuun sijoittanut myös omaa pohdintaani teemasta ja erityisesti siitä, miten seurakunnan tulisi suhtautua henkilöön, joka ei löydä evankeliumista itselleen elämän pohjaa, mutta joka saa rauhaa jostain muusta hengellisestä näkemyksestä. Toivon, että tämä kirvoittaa keskustelua asiasta.
Photo by Julien Flutto at Unsplash
Ohje Teams-palaveriin osallistumiseen
Tässä on tekemäni ohje Teamsin käytöstä silloin, kun valitaan alussa kysymykseen ”Kuinka haluat liittyä Teams-kokoukseen?” vastauksella ”Jatka tällä selaimella”. Dokumentti on pitkähkö, koska se sisältää myös ohjeen oman ruudun jakamisesta. Yleensähän tätä ei Katse-sessioissa tarvita.
Toivottavasti tästä on apua.
Väinö Linna muistelee – kirjareferaatti
Katse-blogin yhtenä tavoitteena on antaa mahdollisuus ajatusten vaihtoon. Vinkki hyvästä kirjasta voi todella olla arvokas näkemyksen avartaja, joten aloitamme Kari Ventän referaatilla Panu Rajalan kirjasta. Kiitos Kari 😊
Päivä on tehnyt kierroksensa
Väinö Linna haastateltava, toimittanut Panu Rajala
Julkistettu 2020, Kustannusosekeyhtiö Siltala
Kirjailija Paula Havaste alusti muinaisista joulunviettotavoista …

… ja Ville Päivänsalo kertoi kristillisen joulun taustoista ja merkityksestä. 34 minuutin videotallenne alustuksista löytyy tästä.