Tulevaa

Seuraavassa on sovittuja tapaamisia (ja etätapaamisia) ja niiden alustusaiheita.

Klikkaamalla aihetta näet lisää.

Alustuksen aihePvm ja aikaAlustuksen pitäjä
?Seuraavaa aihetta ja aikaa ei ole sovittu.?

Seuraaviin aiheisiin on ollut keskustelupiirissä kiinnostusta.

Alustajaa ja päivämäärää ei ole vielä löydetty, mutta piirissä on kiinnostusta aiheen käsittelyyn. Linkeistä löydät aiheeseen liittyvää materiaalia. Jos olet kiinnostunut pitämään alustuksen jostakin alla olevista aiheista tai jostain muusta keskustelupiiriä mahdollisesti kiinnostavasta aiheesta, laita viesti.

Alustuksen aihePvm ja aikaAlustuksen pitäjä
Uskontososiologia??
Saku Tuomisen kirja Kaikki on hyvin riippumatta
siitä miten kaikki on
??
Shamanismi, New Age, yms.??
Juutalaisuus??

Takaisin sovittuihin aiheisiin / Takaisin sivun alkuun

Mahdollinen alustusaihe: Uskontososiologia

Mitkä ovat uskonnon sosiologiset ja biologiset perustat? Seuraavassa on muutama ote Helsingin Yliopiston sivuilta:

”Uskonto on aina yhtä aikaa yksilöllistä ja yhteisöllistä.”

”Samalla tavalla kuin uskontopsykologiassa, niin myös uskontososiologiassa on helppo päätyä kiistattomaan lopputulokseen: olipa uskonnollisten väitteiden totuusarvosta mitä mieltä hyvänsä, niin uskonnon yhteisöllinen ulottuvuus on varmasti totta. Ihminen on sosiaalinen eläin, ja ihmisen sosiaalisen käyttäytymisen tutkiminen kertoo meille tärkeitä asioita itsestämme, myös uskonnollisina olentoina.”

Takaisin mahdollisiin aiheisiin / Takaisin sivun alkuun

Mahdollinen alustusaihe: Saku Tuomisen kirja Kaikki on hyvin riippumatta siitä miten kaikki on

Toukokuun tapaamisessa todettiin, että tämä kirja voisi olla kiinnostava alustuksen kohde.

Takaisin mahdollisiin aiheisiin / Takaisin sivun alkuun

Mahdollinen alustusaihe: ”Shamanismi, newage, yms.”

Pyysin syyskuun 2022 ortodoksi-illan jälkeen ehdotuksia seuraaviksi aiheiksi, ja yksi ehdotus oli ”Shamanismi, newage, yms.” Jäin pohtimaan, mitä näillä termeillä tarkoitetaan. Newage kääntyy usein uushenkisyydeksi, ja tällaista siitä löytyy netistä:

”Uushenkisyys ei ole yhtenäinen ilmiö vaan kokonainen kirjo henkisyyden ja hengellisyyden muotoja, jotka ammentavat jostakin muusta lähteestä kuin kirkon opetuksesta”, sanoo Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola. (1)

”Monet uushenkisyyden harjoittajista kokevat, ettei kirkko tarjoa riittävästi eväitä siihen, miten saa pyhitetyksi oman elämänsä ja valintansa. Toisaalta kristinuskolla ja uushenkisyydellä saattaa olla rinnakkaiset roolit ihmisen elämässä”, Kimmo Ketola kertoo. (1)

– Kaikessa uushenkisyydessä ja myös uskonnottomuudessa oma kokemus on keskeinen kriteeri. Yksilöllinen harkinta ja ratkaisu ovat tärkeässä asemassa. … (2)

– Kirkosta lähti Lutherin mukana paljon mystiikkaa. Nyt kirkko on palaamassa takasin ydintehtäväänsä: olemaan heikomman puolella. Kirkon juttu on Kristus ja siitä on alettu nyt uskaltaa puhua jälleen rohkeammin. (2)

Shamanismista wikipedia toteaa: ”Šamanismi tarkoittaa hengellistä kulttuuria, jossa šamaanilla on keskeinen osa. Šamaani on yhteisön jäsen, jolla uskotaan olevan erityisiä yliluonnollisia taitoja. Šamaani on usein parantaja ja ennustaja, hän neuvoo monenlaisissa ongelmissa ja toimii yhdyssiteenä henkimaailman ja ihmisyhteisön välillä.”

(1) https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/uushenkisyys-vetoaa-yksilollisyyden-aika-1
(2) https://yle.fi/uutiset/3-11125626

Olen itse mieltänyt hengellisyyden/henkisyyden kentän jakautuvan karkeasti kahtia: uskoon ja magiaan. Jälkimmäisessä ihminen uskoo voivansa kontrolloida tapahtumia yliluonnolliseen vaikuttamalla ja edellisessä ihminen kokee suuremman voiman hallitsevan kaikkea – ihmisellä on kuitenkin vapaa tahto ja hän voi pyytää, kiittää ja ylistää. Wikipedian mukaan siis shamanismi kuuluisi magian piiriin.

Uushenkisyys on itselleni paljon mielenkiintoisempi aihe – ja myös ehkä omakohtaisempi: Jumppapäivien välillä saatan antaa kehon rentoutua yin-joogan asanoissa ja metsälenkkien rukoushetkiäni voisi varmaankin kutsua myös meditaatioksi. Itselleni Jeesus Kristus on tuonut muutoksen elämään, mutta koen saman Jumalan lähestyvän erilaisia kulttuureita eri tavoin. Olenko siis seurakunnan vapaaehtoisena toimiva uushenkinen? Ja onko sillä merkitystä, jos olen?

Ehkä näistä teemoista voisimme keskustella? 😊

Takaisin mahdollisiin aiheisiin / Takaisin sivun alkuun

Get new content delivered directly to your inbox.

%d bloggaajaa tykkää tästä: